DSC_1942-2

2e editie Terugkomdag voor
Preventieassistenten, Paro-nazorg assistenten en Paro-preventieassistenten

 Vrijdag 1 februari 2019, De Basiliek te Veenendaal

De terugkomdagen voor preventieassistenten van Edin worden sinds 2018 twee maal per jaar georganiseerd. Ons doel is gediplomeerde preventieassistenten periodiek een kwalitatief hoogwaardige nascholing aan te bieden. Wij zien een steeds toenemend belang in bij- en nascholing van mondzorgprofessionals. Daarbij proberen wij de kosten zo laag mogelijk te houden, zodat het inschrijfgeld geen drempel hoeft te zijn om deel te nemen, vooral niet als je de rekening van bij- en nascholing zelf moet of wil betalen.

Door regelmatig deel te nemen blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kun je continue aan blijven tonen dat je je deskundigheid onderhoudt. Daarmee voldoe je voor een belangrijk deel aan de bekwaamheidseisen die worden gesteld aan een professionele behandelaar in de mondzorg. Als je staat ingeschreven in het preventieassistentenregister, dan heb je ook meteen je aan je nascholingsverplichtingen voor herregistratie voldaan. Waar mogelijk proberen we meerdere vliegen in één klap te slaan. Zo kun je bijvoorbeeld ook tijdens de terugkomdagen optioneel deelnemen aan updates voor bijvoorbeeld röntgen en anesthesie.

We zien je graag (terug) bij onze terugkomdagen!

DSC_1970

Schrijf direct hier in:

Inschrijven is niet meer mogelijk.
combi foto terugkomdag

Programma

12:30 uur tot 16:30
1 plenaire lezing en 2 workshoprondes met keuze uit:

Plenaire lezing:
Zeg jij eens AA: angst en agressie in en om de stoel
Door: Britt van Bruggen

Workshop: De wereld van de mondhygiëne middelen
Over de effectiviteit van de vele soorten middelen door Ingrid Omlo, mondhygiënist
 
Workshop: De mondzorg van de toekomst
Tandkunde versus Tandheelkunde door Mattie Steens, tandarts

Workshop: Wat als de (initiële) parodontale behandeling niet lukt?
Over het (mis)lukken van jouw behandeling door Michelle Companjen en Anita Haberer, mondhygiënisten

Workshop: Update geleidingsanesthesie
Over het veilig en succesvol toedienen van geleidingsverdoving door jetske Stroo, tandarts

terugkomdag2e button

 EXTRA BIJ TE BOEKEN 
Update Röntgen

Voldoe aan de verplichte nascholing als je betrokken bent bij het maken van Röntgenfoto's in de praktijk.

Deze update vindt plaats voorafgaand aan het middagprogramma van 10:15 tot 11:30

Plenaire lezing: 12:30 - 13:30

britt (2)

Britt van Bruggen

Zeg jij eens AA; Angst en Agressie in en om de stoel

Omgaan met Angst en Agressie

‘Moeilijke’ patiënten vinden we eng. We weten niet wat we mogen en kunnen zeggen, hoe we ons moeten gedragen en wat we kunnen doen om het  voor de patiënt én onszelf prettiger te maken. ‘Zeg jij Eens AA’ geeft je de tools en technieken die je nodig hebt. Niet op het gebied van techniek, maar op het gebied van gespreksvoering. Om de mens achter de mond te zien!

Na het volgen van deze lezing kun je angst en agressie beter en eerder signaleren in al haar vormen en hier passend op reageren. Je kunt ‘moeilijke’ patiënten begeleiden op een manier die voor beide partijen
werkt en ‘moeilijke’ gesprekken omdraaien naar fijne gesprekken.

Het principe van contact maken en goed communiceren, gebruik ik in mijn gesprekken en trainingen. Ik doe waar ik voor sta en waar ik blij van word, met de intentie en het geloof dat ik de ander daar bij help. Ik geloof in samenwerken en daardoor individueel groeien. Het beste bestaat niet, dat creëer je met elkaar. Ik heb in het binnen- en buitenland gewerkt als psycholoog met verschillende leeftijden en doelgroepen.'

Britt van Bruggen, psychologe en trainer

Workshops: 13:30 - 16:30

Er zijn vier verschillende workshops die in twee rondes worden aangeboden. Zo kun je dus aan maximaal 2 workshops deelnemen.

Edin2018-41 500 bij 450

Ingrid Omlo, is mondhygiënist en docent

Workshop 1: De wereld van de mondhygiëne middelen

De effectiviteit van de vele soorten mond hygiënemiddelen

De (online-)winkels breiden steeds meer uit met verschillende soorten mondhygiëne-middelen. Patiënten zien door de bomen het bos niet meer. Ook voor de mondzorgprofessional is het onderhand niet meer bij te houden wat er zoal te koop is. Wat werkt er echt en wat is meer gericht op marketing? En werkt alles hetzelfde voor iedereen? Deze workshop richt zich op het onderbouwd en passend advies geven over (het gebruik van) mondhygiëne-middelen.
Onderwerpen: - Waar voldoet een goede tandenborstel aan? -  Welke interdentale middelen zijn effectief en welke minder? - Wat zorgt ervoor dat je instructie écht werkt?
Na het volgen van deze workshop kun je het juiste (bewezen!) middel toepassen als onderdeel van de patiëntenbehandeling en advies op maat geven over het gebruik van mondhygiëne-middelen.
Mattie

Mattie Steens is tandarts en docent

Workshop 2: De mondzorg van de toekomst

Tandkunde versus Tandheelkunde

Hoe gaat de tandheelkunde zich ontwikkelen in de toekomst? Wat wordt hierin de rol van de (Paro-) preventieassistent en de mondhygiënist? Kan de restauratiecyclus worden doorbroken? Tijdens deze workshop leer je meer over het analyseren en het bijsturen van de factoren die ervoor zorgen dat het evenwicht in de mond verstoord worden. Door jouw inzet gaan we ervoor zorgen dat dit evenwicht weer terugkomt, waardoor in de toekomst veel minder restauraties meer gemaakt hoeven worden.
Onderwerpen: - Restauratiecyclus - Cariës monitoren - Gedragsverandering - Rol en invloed van de (paro-)preventieassistent.
Na het volgen van deze workshop kun je de invloed van suikerconsumptie benoemen. Je weet hoe je patiënten kunt enthousiasmeren interdentaal te (gaan) reinigen en hoe je invloed kunt uitoefenen op het voedingspatroon van je patiënten.

Michelle

Michelle Companjen is mondhygiënist en docent

Workshop 3: Wat als de (initiële) parodontale behandeling niet lukt?

Over het resultaat van jouw behandeling

Parodontitis is een multi-factoriale ziekte. Er zijn meerdere factoren die het verloop van de parodontitis bepalen. Sommige kun je beïnvloeden, andere minder of helemaal niet. In deze workshop worden de onderdelen die invloed hebben op parodontitis en de behandeling hiervan uitvoerig besproken.
Onderwerpen: - Parodontitis - Beïnvloedende factoren - Effect uitoefenen - Behandeling.
Na het volgen van deze workshop kun je benoemen wat de beïnvloedende factoren van parodontitis zijn en weet je op welke factoren je effect kunt uitoefenen en op welke niet. Je kunt bepalen wat je wilt bereiken met de behandeling en of je dit alleen kunt. Deze workshop wordt verzorgd door twee docenten: Anita Haberer en Michelle Companjen, beiden mondhygiënist en docent.Jetske

Jetske Stroo is tandarts en docent

Workshop 4: Update geleidingsanesthesie

Over het veilig en succesvol toedienen van anesthesie

Het toedienen van het mandibulair blok anesthesie is een lastige techniek. Hoe zat het ook alweer? Waar moet je op letten bij het veilig toedienen van een verdoving? Tijdens deze workshop worden de anatomische structuren van de onderkaak, de (injectie-)techniek van het mandibulair blok en het materiaalgebruik uitvoerig besproken. Door middel van tips en tricks kun je weer met parate kennis aan de slag!
Onderwerpen: - Zenuwen in de onderkaak - (Injectie-)techniek mandibulair blok - Materiaalgebruik - Tips en Tricks.
Na het volgen van deze workshop kun je (opnieuw) benoemen welke zenuwen worden verdoofd bij het mandibulair blok. Je kunt omschrijven welke anatomische structuren je helpen om de goede prikplek te bepalen en omschrijven hoe je mandibulair blok kunt toedienen volgens de indirecte methode.

Aangezien verdoven een voorbehouden handeling is is het belangrijk dat je kunt blijven aantonen dat je je deskundigheid goed onderhoudt.


Optie: Update röntgen
10:15 - 11:30

Mattie

Mattie Steens is tandarts en docent

Update röntgen

Combineer de terugkomdag met de verplichte nascholing röntgenfoto’s maken

Wil je gecertificeerd blijven voor het maken van röntgenfoto’s? Kom dan op 1 februari 2019 in de ochtend naar de update training zodat je voldoet aan de nascholingseisen van de richtlijn tandheelkundige radiologie. De update training is bedoeld voor assistenten die al in het bezit zijn van een basiscertificaat.


Locatie

DSC_1942-2

De Basiliek, Veenendaal

Voor de locatie hebben we ook deze keer gekozen voor de Basisliek te Veenendaal. Het is centraal gelegen en per auto en openbaar vervoer goed bereikbaar.

Bekijk hier de foto's van de vorige editie.
Edin Dental Academy Postbus 25
3950 AA Maarn
Telefoon: (0343) 449970
Email: info@edin.nl
Edin Dental Education Center Sportlaan 11-13
3951 CG Maarn

Routebeschrijving